top of page

Què vol millorar?

L'economia circular es presenta com una nova manera de produir sense generar residus, o generant-ne el mínim possible. També fomenta l'abolició de l'obsolescència programada i l'aprofitament complet de l'energia. Per tant, segons aquest sistema econòmic, els productes que compréssim podrien tenir moltes més vides que ara, i es podrien arreglar més fàcilment.

Tot això provoca, a gran escala, la contribució a la reducció de gasos CO₂, que a la vegada suposaria alentir l'escalfament global.

que vol millorar.png
Què vol millorar?: Acerca de

Quins son els problemes que l'economia circular podria ajudar a solucionar?

Aquests són els principals problemes que estem tenint avui en dia per culpa del sistema de producció que tenim:

  • El malbaratament: El model econòmic amb el qual vivim (economia lineal) malgasta per definició. És cert que cada vegada se li dóna més importància a la reutilització de les coses ( a l'EU s'aprofita un 20% del total de matèries primeres). Però aquest aprofitament pot donar-se o bé a través de processos de reciclatge o bé a través de processos de regeneració de residus per convertir-los en energia. Tot i això són molt pocs els residus els que s'arriben a aprofitar en la seva totalitat.


  • Gestió dels residus de la població: Segons les previsions de creixement, la població augmentarà fins als 10 mil milions d'habitants pel 2050. L'augment de la població juntament amb l'augment de qualitat de vida, posarà una pressió en la necessitat de tenir accés a més i més recursos naturals. Per l'altra banda, el 85% de la població se situarà a les ciutats. Aquest creixement obligarà a centrar-nos en l'organització i estructuració de les grans metròpolis que actualment ja suposen el 70% de les despeses energètiques totals.


  • L'eficiència tecnològica: Actualment l'ús de les noves tecnologies tenen com a principal objectiu millorar l'eficiència de la producció a diferents nivells de les cadenes de muntatge. Fer més amb menys i reduir la contaminació encara que només serveixi per ralentitzar l'inevitable: l'esgotament de recursos naturals.


  • L'impacte mediambiental: La facilitat per adquirir recursos a un preu relativament baix està arribant al final dels seus dies. Un model de producció basant a aconseguir el màxim en el mínim preu ha suposat un gran impacte pel medi ambient. La contínua emissió de gasos d'efecte hivernacle està provocant un augment de la temperatura terrestre. Si es manté el ritme actual, la temperatura mitjana de la terra augmentarà 6 graus a finals de segle. A més a més, aquest fet comportarà Per no parlar dels casquets polars, que aviat es desfaran fent que el nivell del mar pugi i que gran part del territori habitable de les costes quedi enfonsat.


  • Els preus: El progressiu increment de la població suposarà un increment de la producció de béns i un augment de la gestió de serveis a tots els nivells. Si la gestió dels recursos naturals no es realitza amb criteri, es poden anar esgotant de forma progressia i provocar un descontrol dels preus. És necessari plantejar un nou circuit de producció i reaprofitament dels recursos naturals que permeti mantenir uns preus estables.​

  • Les normatives: Des del 2009 fins avui hi ha hagut un increment de regulacions del material amb un impacte mediambiental i d'emissió de gasos contaminants. Els diferents agents implicats (govern, empreses, societat) són cada vegada més conscients de la situació i saben que cal començar a regular segons quines accions pel bé de tothom.

sostenible1.jpg
Què vol millorar?: Acerca de
bottom of page